f

Een nieuw kleurrijk SPIEKPIETJESseizoen!

Er zijn - ondanks corona – nog zekerheden in het leven:  Midden oktober verschijnen de Spiekpietjesboeken weer in de winkels. In het nieuwe boek ‘Goed nieuws voor Sinterklaas’ en een prachtig nieuw 'groot' verstoppertjesboek zullen er dit jaar, naast de vertrouwde donkere Spiekpietjes ook Spiekpietjes in andere kleuren te bewonderen zijn (Ook in de herdrukken van de oudere titels trouwens) . En naast de donkere Spiekpietjes worden er dit jaar ook lichtere popjes verkocht in de Spiekpietjes webshop. In sommige Spiekpietjesboeken komen ook grote Pieten aan bod en die werden in 2019 in alle boeken al tot roetpieten getransformeerd. De protagonisten in de verhalen blijven evenwel de Spiekpietjes: kleine superman-achtige elfjes die kindjes in de gaten houden en Sinterklaas informeren over alle flinke dingen die kinderen doen.


Spiekpietjes en Spiekgrietjes voortaan donker én licht – opinie van Thaïs Vanderheyden in Zwarte Pieten debat.

“De Spiekpietjes zijn ontsproten uit mijn eigen fantasie. Het zijn sprookjesfiguren die door hun kaboutergestalte weinig polemiek oproepen leek me”, legt schrijfster/tekenaar Thaïs Vanderheyden uit, “In Vlaanderen kent quasi iedereen de Spiekpietjes en hun context. Maar ik besef ook dat de Spiekpietjes als een zwarte piet kunnen overkomen, voor wie de verhalen en context niet kent. Dat wil ik uiteraard niet. Maar wat ik ook niet wil is een ‘ALL WHITE' verhaal. Ik wilde de Spiekpietjes niet zonder meer allemaal blank maken want ook dat zou niet kloppen. Daarom kregen de Spiekpietjes en Spiekgrietjes dit jaar hier en daar een blanke kleur of iets tussenin. In alle herdrukken en nieuwe boeken lopen er donkere en lichte Spiekpietjes en Spiekgrietjes rond. En de boeken staan bol van diversiteit. Daarmee wil ik de verhalen totaal ontdoen van de focus op ras en gender. Sinterklaas is een kinderfeest. De focus moet liggen op verlangen en plezier. Met respect voor iedereen en een vleugje humor.”

Geen aanpassing onder sociale/maatschappelijke druk

“Ik voelde mij – voor alle duidelijkheid - niet ‘verplicht’ om mijn boeken aan te passen, nu het debat weer volop woedt”, gaat Thaïs verder, “Ik doe nu aanpassingen op basis van mijn eigen voortschrijdend inzicht. Toegegeven, ik vond het zwarte-pieten-debat in het begin erg irritant en overdreven. Ik beschouwde het als een noodzakelijke maar ook heel emotionele grote-mensen-discussie die zich entte op een duizend jaar oud kinder- en winterfeest. Ik begreep het, vanuit mijn perspectief (komende uit een Vlaams, katholiek middenklasse gezin), niet. Omdat ik geen kwaad zag in de hele traditie.”
Maar twee jaar geleden vertelde een kennis van Thaïs, met Afrikaans roots - eerder terloops - dat het niet zozeer om de kleur gaat dan wel om de positie van Sinterklaas en Zwarte Piet: De blanke geestelijke wijze man met ernaast de domme stuntelige zwarte knecht. “Nu klinkt het belachelijk maar het was een totale openbaring voor mij. Ik zag plots die vreselijke koloniale verhouding -die ik gruwelijk vind en waar ik me totaal van wil distantiëren- en ik besloot daar en dan om mijn boeken te herwerken”, aldus de schrijfster.
Elk kind moet zich welkom voelen in mijn verhalen en als ik ooit ongemerkt een steek miste wil ik de trui graag herbreien. Want ik wil wat warmte brengen voor elk dropje, zwart of wit… “

Diversiteit begint bij kinderen

De studies en experimenten (zoals geïllustreerd in een documentaire van Sunny Bergman voor VPRO ‘Wit is ook een kleur’) – liegen er niet om. Kinderen komen, al dan niet bewust, in contact met bepaalde stereotiepen die in de meest doorgedreven vorm kunnen leiden tot racisme. ‘De Spiekpietjes’ zijn de oplossing om een inclusieve, niet-racistische versie van het Sinterklaas verhaal te maken dat bulkt van diversiteit. Het kan de horizon voor kinderen alleen maar verruimen. En dat zonder de traditie geweld aan te doen en de mooie facetten ervan over te houden: Namelijk een overvloedig winter/oogstfeest dat stamt uit de Germaanse traditie en in al zijn varianten al 1000den jaren bestaat. “Het verhaal heeft zich al zo vaak aangepast in al die jaren – dit is gewoon de zoveelste aanpassing. De traditie zal dit wel overleven. We moeten bruggen slaan, voor onze kinderen – alleen zo kunnen we dit prachtige feest, vooral voor onze kinderen, in stand houden,” besluit Thaïs.

Alle info op www.spiekpietjes.be
Alle info over Thaïs: www.thaisvanderheyden.com

Voor meer info

Spiekpietjes' woordvoerster An Luyten
0475 77 58 24