f

Voor altijd in je hart

Dit is er eentje dat me heel nauw aan het hart ligt. Een persoonlijke.
Een jaar geleden ging ik -voor een artikeltje in een weekendbijlage van De Morgen- terug naar mijn ouderlijke woonst in Brugge. Op zich stelt dat weinig voor, ware het niet dat ik het enigste ‘overblijfsel’ ben van het gezin dat daar ooit woonde en dat ik in die 15 jaar niet één keer was terug gekeerd. Ik durfde niet. Met een bonkend hart reed ik mijn verleden tegemoet en met knikkende knieën stapte ik uit de auto…
Maar tot mijn verwondering was het weerzien met dat oude huis eerder fijn dan moeilijk. Ik besefte dat mijn hele verhaal een plaats had gevonden en mijn drie grote schatten al die jaren met me mee waren gereisd.
Ik dacht aan het metaforische verhaaltje dat mijn moeder me vroeger vertelde. ‘Wanneer je een geliefde verliest komt die gewoon in je hart wonen, met een zetel, een bedje, een bubbelbad, een hamster en een keukentje vol taart.’
Ik vond als klein meisje veel troost in het idee dat mijn papa een bedje had opgemaakt in mijn hart en ik hem dus overal met me mee nam. ja, en ook in de taart...

Daarom dit boekje over verliezen, aanvaarden en het allemaal een plaats geven.

Ella’s visje drijft dood in de kom… Ze heeft verdriet en wil weten waar Vonkje nu naartoe gaat? Mama legt uit dat Vonkje verhuist naar Ella’s hart. In dat hart woont iedereen van wie je houdt ook als zijn ze er niet. Voor even of voor altijd…
De bewoners van je hart helpen je door moeilijke momenten en feesten met je mee als jij blij bent…

Het eerste boekje ook, dat ik volledig in papier-collage heb gemaakt... (en daar ben ik nog lang niet klaar mee)

Voor altijd in je hart, tekst en tekening door Thaïs Vanderheyden
© 2019
Ook een franse vertaling is op komst